Wat is VPN?

VPN-GFORCE1-300x300 Wat is VPN?VPN staat voor Virtual Private Network en kun je zien als een privénetwerk binnen een groter netwerk. Meestal gaat het om een versleutelde verbinding tussen twee andere netwerken via openbare netwerken (internet). Denk aan je thuisnetwerk en het bedrijfsnetwerk van je werkgever. VPN helpt je om een soort privétunnel of -pijplijn tussen die twee netwerken te maken.

Waarom moet je VPN gebruiken?

Groot voordeel van VPN: geen pottenkijkers. Doordat de verbinding is versleuteld kan iemand die ook toegang heeft tot datzelfde netwerk jouw VPN-verbinding toch niet afluisteren. Denk aan een hotel, trein, restaurant of een andere plek met open wifi. Dankzij VPN zien sniffers (afluisteraars) geen zinnige informatie voorbijkomen. Wel zo prettig als je je bankzaken of andere privé dingen regelt.

Om deze reden zijn VPN’s enorm populair bij bedrijven met als doel om gevoelige bedrijfsgegevens te beschermen. VPN netwerken worden ook steeds vaker gebruikt door individuele gebruikers en consumenten. VPN’s gebruiken een combinatie van specifieke verbindingen en encryptieprotocollen om virtuele verbindingen te genereren en te beveiligen. Pottenkijkers zijn hierdoor niet langer in staat om toegang te krijgen tot de echte data vanwege de encryptie.

OpenVPN-300x300 Wat is VPN?Wanneer moet je VPN gebruiken?

Van oudsher wordt VPN gebruikt in zakelijke omgevingen om werknemers overal ter wereld toch toegang tot het bedrijfsnetwerk te geven. De laatste maanden/jaren wordt VPN ook interessant voor particulieren. Zeker waar de overheid en andere diensten steeds meer mee gluren met wat je op internet aan het doen bent.

Bedrijven en andere instellingen

Voor bedrijven is het wenselijk dat medewerkers op het bedrijfsnetwerk kunnen als ze niet fysiek binnen het bedrijf aanwezig zijn. Zo zijn belangrijke bestanden die binnen het bedrijf opgeslagen staan altijd bereikbaar. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van services die op het netwerk draaien zoals bijvoorbeeld een database systeem, agenda’s en ander services.

Ook tussen universiteiten en andere onderwijsinstellingen wordt vaak een VPN verbinding opgesteld om zo effectief informatie uit te wisselen. Op deze manier kunnen studenten en professoren gemakkelijk en veilig informatie uitwisselen.

GFORCE1 kan helpen bij het installeren, configureren of aanschaffen van deze software technologie!