Voorkom dataverlies

schijf-kapot-300x200 Voorkom dataverliesWe hadden het pas al over het maken van een back-up. Er is nog een manier om dataverlies te voorkomen op een werkende PC of server.
Het koppelen van twee of meerdere harde schijven in een RAID opstelling kan prestaties verbeteren en beter beschermen tegen dataverlies. Waar RAID  ooit duur, moeilijk te implementeren en beperkt was tot organisaties met veel IT-personeel, zit RAID nu standaard verwerkt in veel moederborden. Ook Windows 7 ondersteunt softwarematig RAID, waardoor helemaal geen speciale hardware nodig is. De technologie is nu voor iedereen bereikbaar en eenvoudig in te stellen.

RAID is geen back-up!RAID_1-300x300 Voorkom dataverlies
Dankzij RAID 1 en andere RAID-vormen is je data beschermd wanneer een harde schijf het begeeft. Let echter op: bescherming heeft beperkingen, RAID is geen back-up. Wanneer je bijvoorbeeld per ongeluk een bestand wist , is het ook op beide schijven echt weg. Het helpt ook niet wanneer een virus je data verminkt. Alleen met echte back-ups kun je in geval van nood altijd terugvallen op een oudere versie van  bestanden. Als je je data dus echt veilig wilt stellen, gebruik je dus én RAID én maak je back-ups.

RAID 1 (Spiegelen): beschermt data bij schijfuitval omdat dezelfde data naar twee schijven wordt geschreven. Omdat iedere schijf in feite een back-up voor de andere wordt, kun je gewoon doorwerken als één van de schijven uitvalt. RAID 1 biedt geen prestatiewinst en reduceert de beschikbare capaciteit met de helft. Twee schijven van 2TB bieden bij RAID 1 slechts 2TB opslag.

RAID_5-300x222 Voorkom dataverliesRAID 5 (Pariteit): Hoewel je zowel snellere prestaties als data redundantie verkrijgt met deze opstelling heb je hiervoor minimaal drie schijven nodig. In plaats van een gehele schijf als “back-up” te gebruiken spreidt RAID 5 de redundantie informatie – bekend als parity bits – over de gehele array aan schijven. Waar RAID 1 de beschikbare opslag met 50 procent laat afnemen is het verlies aan capaciteit bij RAID 5 slechts 33 procent. Als een van de schijven in een RAID 5-array het laat afweten kan de data van die schijf teruggehaald worden met de parity bits van de andere schijven. De verloren gewaande data kan naar een nieuwe vervangende schijf worden geschreven. In de tussentijd blijft zo’n array gewoon bruikbaar.

Er zijn nog veel meer RAID levels. Voor servers wordt vaak RAID 10 gekozen omdat dit erg snel is!
Mis je iets of wil je aanvullende informatie? Laat het weten!