Back-up op orde of toch niet?
Je kent het wel, jarenlang heb je documenten, bestanden en berekeningen gemaakt op je computer en na een crash is alles weg. Het is de nachtmerrie van vrijwel iedere computergebruiker en toch gaat het vaak mis met de back-up! Dit geld voor zowel bedrijven als particulieren. Vaak denkt men dat de back-up goed geregeld is, maar test je dit wel eens?
– Risico analyse
Welke waarde een back-up heeft is eenvoudig te beantwoorden door de vraag te stellen; Als ik morgen al mijn bestanden en e-mail kwijt ben wat zijn hier dan de gevolgen van? De volgende stap is te onderzoeken hoe lang je bezig bent voor je weer verder kunt gaan met je werkzaamheden. Wanneer je dit weet, weet je ook het belang van een goede back-up! Nu is het eenvoudig hier een budget voor plannen.
– Back-up in de cloud?
De cloud is helemaal hip en fantastisch, iedereen heeft het erover! Maar is dat wel zo, en wat is de “cloud”? De cloud is niets anders dan een webserver die bij een bedrijf staat en bestanden van mensen opslaat. Het voordeel hiervan is dat je er vrijwel altijd bij kunt als je beschikt over een snelle internet verbinding. Hier schuilt ook meteen het nadeel in. Heb je geen of slecht internet dan kun je ook niet bij je bestanden.
– Zelf back-uppen
Als je zelf wilt back-uppen zijn er genoeg mogelijkheden zoals een externe harde schijf of een NAS. Uiteraard kun je dan altijd bij je bestanden. Omdat het apparaat welke de back-up draagt in eigen huis staat gaat het maken en herstellen van bestanden veel sneller. Er zijn genoeg gratis software pakketten die prima een goede back-up kunnen maken. Vooral bij bedrijven wil men lokaal back-uppen om een wildgroei van bestanden buiten de deur te voorkomen.
– Veiligheid
Belangrijk hierin is of je bestanden copyright gevoelig zijn. Mocht het zo zijn dat je bestanden op straat komen te liggen wat zijn hier de gevolgen van? Nog een gevaar van de cloud is dat je nooit weet wat er met jouw bestanden gebeurd en wie ze in kan zien. Een goed voorbeeld van een cloud bedrijf waar het misging is “Mega Upload” deze kregen een inval van de F.B.I. en alles werd in beslag genomen. Bedrijven en mensen die er bestanden hadden staan waren in één klap alles kwijt. En wat als je een keer niet hebt betaald, kun je dan nog bij je bestanden?
– Retentie
Wanneer en hoe vaak wil je een back-up hebben? Vaak is het nuttig om iedere dag een back-up te maken maar niet altijd nodig. Dit hangt af van het tijdsbestek dat bestanden gewijzigd worden. Ook moet je nadenken over hoeveel versies je wilt hebben, oftewel hoe ver je terug in de tijd kunt met herstellen.
– Conclusie
Vrijwel niemand kan zonder back-up. Als je zelf wilt gaan back-uppen hoeft dat helemaal niet duur te zijn. Er is genoeg gratis/goedkope software te krijgen om dit zelf te doen. Voor bedrijven zijn er ook genoeg voordelige en slimme oplossingen voor handen. Mocht je vragen of advies willen hebben neem gerust contact op. GFORCE1 helpt u graag verder!